Skip to main content

Signaleren

Wat je moet weten?

  • Je herkent de signalen van gebruik:
    • Gedragsveranderingen
    • Uiterlijke veranderingen
    • Financiële problemen 
  • Je herkent ontwenningsverschijnselen: kijk hier
  • Je ken de wet.

Wat kun je doen?

Handel direct in crisissituaties

Als er door gebruik acute onveilige situaties voor de cliënt zelf en/of de omgeving ontstaan neem dan contact op met het crisisteam van Cordaan 06 12 50 94 24 (07.00-22.30u) of 020 592 3800 (22.30-7.00u) of je kunt 112 bellen.

Kijk daarnaast ook op deze pagina voor wat je direct kunt doen als de cliënt onwel wordt.

Stappenplan bij problematisch gebruik

In dit stappenplan lees je wat je kunt doen bij problematisch gebruik / verslaving.

Breng het gebruik in beeld

Doe bv. samen met de cliënt een test: op https://www.jellinek.nl/informatie-over-alcohol-drugs/test-je-kennis/ kan de cliënt zijn/haar gebruik testen.

Om een eerste indruk te krijgen van het gebruik kun je de volgende hulpmiddelen gebruiken:

Maak een functieanalyse

Met een functieanalyse breng je in kaart wanneer, hoeveel, met wie, met welk doel, etc. de cliënt gebruikt De functie-analyse is een hulpmiddel om bij cliënten (vroeg)tijdig riskant gokken, alcohol & drugsgebruik te signaleren. De functie-analyse bestaat uit drie stappen:

  1. Informatie verzamelen
  2. Bepalen van het stadium van gebruik
  3. Bepalen of het gebruik riskant is
Gebruik is onderwerp van gesprek

Bij aanmelding, intakegesprekken, in MDO’s maar ook tussen de bedrijven door breng je het onderwerp ter sprake. Daarmee geef je aan dat het het belangrijk en niet raar is om over gebruik te spreken.

Jellinek heeft een handige waaier ontwikkeld om in gesprek te gaan, je vindt gesprekstips, signalen, risico's. Gebruik deze waaier. Je kunt hem ook 'hard copy' bestellen bij Jellinek preventie.

Luister de Podcastserie In gesprek over cannabis en lees de bijbehorende digitale factsheet vol met tips en achtergrondinformatie. Gebruik ook In gesprek over canabis, een handige handreiking.

Er zijn meer hulpmiddelen en websites om op een laagdrempelige manier met je cliënt in gesprek te gaan over gebruik. De cliënt kan sommige hulpmiddelen ook zelfstandig gebruiken. zie https://www.jellinek.nl/ben-ik-verslaafd/

Doe het spel TRIP, een ‘reis door de wereld van drank en drugs’. Elke locatie/team heeft dit spel in principe in huis. https://www.trimbos.nl/producten-en-diensten/webwinkel/product/pfg55149-trip-een-reis-door-de-wereld-van-drank-en-drugs

Steffie geeft begrijpelijke informatie over stopppen met roken https://roken.steffie.nl/nl/

NB. Bekijk deze hulpmiddelen altijd eerst zelf!

Meld strafbare feiten direct aan de teammanager

Aanzet tot gebruik, handel, het uitdelen, vervoeren, verkopen en ruilen is strafbaar. Dit moet je dus altijd melden.

De teammanager bepaalt welke stappen er ondernomen worden en wie hierbij betrokken  worden.

Meld signalen van gebruik binnen het team

Als je vermoedens hebt of signalen ziet van gebruik, rapporteer deze direct en vraag collega’s hierop opmerkzaam te zijn en te rapporteren. Bespreek deze signalen ook met de gedragsdeskundige.

Ga niet in gesprek wanneer de cliënt onder invloed is

Als de cliënt onder invloed is, blijft informatie niet hangen. Als je toch in gesprek gaat, legitimeer je daarmee bovendien het gebruik. Ook kan dit onveilige situaties opleveren voor jou als begeleider of voor andere cliënten. Iemand onder invloed reageert nu eenmaal anders dan gebruikelijk.

Zeg bv. Ik zie/ruik/merk dat je stoned/dronken/onder invloed bent, daarom gaan we nu niet in gesprek, maar morgen. Of: Ga maar naar je kamer, dan praten we morgen verder. 

Blijf vriendelijk, maar wees kort en duidelijk. Herhaal je boodschap zo nodig. 

Leg op een later moment uit wat de achterliggende reden is. Leg dan ook uit wat ‘onder invloed zijn’ betekent en wat de consequenties en risico’s daarvan zijn.

Oordeel niet

Wees niet bestraffend en veroordelend, maar onbevangen nieuwsgierig en vraag door. Vermijd vragen waar een oordeel uit zou kunnen klinken, m.n. de waarom vraag. Laat je eventuele oordeel ook non-verbaal niet blijken.

Zo krijg je de meeste en de meest betrouwbare informatie.

Ken de benamingen van drugs

Er zijn veel verschillende namen voor drugs. Als je niet weet waar een cliënt het over heeft, ga dan naar www.jellinek.nl en typ in het zoekvenster rechtsboven de naam die de cliënt gebruikt, gevolgd door de enter toets.

Levert dat niets op, zoek dan op google de naam die de cliënt gebruikt met daarachter het woord drugs. Bijvoorbeeld ‘ganga drugs’

Weet welke games je cliënt speelt

Vraag ernaar en zoek de games op op internet, vaak begrijp je dan meer van de aantrekkingskracht en de risico's.

Gebruik de Jellinek gesprekswaaier

Jellinek heeft een handige waaier ontwikkeld om met een (jong) volwassene in gesprek te gaan, je vindt gesprekstips, signalen, risico's.

ook al is hij ontwikkeld voor mensen met een LVB, ook voor mensen met psychiatrische problematiek is hij uitstekend te gebruiken.

Je kunt hem ook 'hard copy'  bestellen bij Jellinek preventie.